• 216 700 3095
  • saek-salaminas@sch.gr
  • Υποδοχή κοινού Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη 16:00 - 19:00 ___________________________ (24ωρη επικοινωνία μέσω e-mail)

Ειδικότητες

Ζωγραφική Τέχνη

Ζωγραφική Τέχνη

Η συγκεκριμένη ειδικότητα Ζωγραφική Τέχνη ορίστηκε, σύμφωνα με το Ν. 4186/2013 (ΦΕΚ A 193 - 17.09.2013) στην Ομάδα Προσανατολισμού Εφαρμοσμένων Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών, του ομώνυμου τομέα.

Επαγγελματικό Περίγραμμα

Τι αφορά

Το βασικό αντικείμενο του επαγγέλματος του Ζωγράφου ? Πλαστικού αφορά στη δημιουργία μίας ή περισσοτέρων εικόνων που αποτελούν μέρος ή σύνολο ενός θέματος του σκηνικού, λαμβάνοντας υπόψη την ατμόσφαιρα, την εποχή και το ύφος που επιθυμεί να προσδώσει ο σκηνογράφος ή ο καλλιτεχνικός διευθυντής.

Ο Ζωγράφος ? Πλαστικός:

  • πραγματοποιεί κάθε ζωγραφική ή και πλαστική ζωγραφική εργασία στα σκηνικά καθώς και σε επιμέρους στοιχεία, σύμφωνα με τις προδιαγραφές και τα χαρακτηριστικά που του έχει υποδείξει στη μακέτα ο Σκηνογράφος (set designer) ή ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής (art director), και
  • αποδίδει τη ζωγραφική και την υφή (αναγλυφότητα ? δομή ? σύσταση) των στοιχείων ενός σχεδίου ή μιας μακέτας,
  • δραστηριοποιείται κυρίως στο χώρο του θεάτρου αλλά και στο κινηματογράφο και την τηλεόραση, όπως και στον ευρύτερο χώρο της ψυχαγωγίας, όπου αναλαμβάνει τη ζωγραφική εκτέλεση φόντου σε ψυχαγωγικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Υπάρχουσα κατάσταση απασχόλησης

Στην Ελληνική αγορά, και κυρίως τα τελευταία χρόνια, με τη ραγδαία ανάπτυξη της ιδιωτικής τηλεόρασης και των νέων μορφών παραγωγής (λειτουργούν 10 τηλεοπτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας, 108 περιφερειακής και τοπικής και περίπου 250 θέατρα ενώ υπάρχουν περίπου 30 κινηματογραφικές παραγωγές ανά έτος και αρκετές διαφημιστικές μικροταινίες και μουσικές σκηνές) διευρύνεται σταδιακά η αγορά αλλά και οι δυνατότητες απασχόλησης των Ζωγράφων ? Πλαστικών. Ταυτόχρονα όμως, η στενή συνάρτηση του επαγγέλματος με την εξέλιξη του οπτικοακουστικού χώρου προκαλεί αμφίρροπες τάσεις σε ό,τι αφορά τις προοπτικές. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των εργαζομένων στο επάγγελμα, οι απασχολούμενοι με συμβάσεις αορίστου χρόνου σε θέατρα Ζωγράφοι - Πλαστικοί ανέρχονται στους 50 σε όλη την Ελλάδα. Ο κύριος όγκος των Ζωγράφων - Πλαστικών απασχολείται στο θέατρο, ακολούθως στον κινηματογράφο και τέλος στην τηλεόραση, ενώ σύμφωνα την κατά φύλο κατανομή, αυτή τη στιγμή επικρατούν στο επάγγελμα οι άνδρες. Ο τομέας των θεατρικών και διαφημιστικών παραγωγών, παρά την σημερινή κάμψη, παρουσιάζει δυναμικές προοπτικές.

Αυτό που πρέπει να τονιστεί είναι ότι δεν πρόκειται για επάγγελμα αμιγώς χειρωνακτικό, πρόκειται για τέχνη, που απαιτεί ιδιαίτερες γνώσεις και τεχνικές ώστε ο επαγγελματίας να μπορεί να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του. Μπορεί για ένα διάστημα η ψηφιακή εκτύπωση να δημιούργησε εμπόδια στην απασχόληση των Ζωγράφων - Πλαστικών, αλλά δεν έχει τη δυνατότητα να αποδώσει το συναίσθημα και την εικαστική παρέμβαση που αναγνωρίζεται σε κάθε πρωτότυπη μορφή.

Για περισσότερες πληροφορίες κάντε κλικ εδώ: Επαγγελματικό Περίγραμμα Ζωγράφου - Πλαστικού

Οδηγός Κατάρτισης

Υπό διαμόρφωση... (Οδηγός Ειδικοτήτων Γ.Γ.Δ.Β.Μ.)

 Ωρολόγιο Πρόγραμμα Ειδικότητας

    ΟΜΑΔΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ:
ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
                       
                             
    ΤΟΜΕΑΣ:
ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΤΕΧΝΩΝ
                       
                             
    Ειδικότητα: Ζωγραφική Τέχνη                        
                             
    ΕΞΑΜΗΝΟ Α Β Γ Δ
Α/Α   ΜΑΘΗΜΑΤΑ --Θ-- --Ε-- --Σ-- --Θ-- --Ε-- --Σ-- --Θ-- --Ε-- --Σ-- --Θ-- --Ε-- --Σ--
1   ΓΡΑΜΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ 1 2 3                  
2   ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΣΧΕΔΙΟ 1 2 3 1 2 3            
3   ΧΡΩΜΑΤΟΛΟΓΙΑ 1 1 2 1 1 2            
4   ΟΠΤΙΚΗ ΑΝΤΙΛΗΨΗ       1 1 2            
5   ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗΣ Ι, ΙΙ, ΙΙΙ, ΙV 3   3 3   3 2   2 2   2
6   ΤΕΧΝΙΚΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ 2 4 6 3 4 7 4 8 12 4 8 12
7   ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ   3 3   3 3   3 3   3 3
8   ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΕΙΚΟΝΑΣ               3 3   3 3
    ΣΥΝΟΛΟ 8 12 20 9 11 20 6 14 20 6 14 20

Θ = Μαθήματα Θεωρητικά, Ε = Μαθήματα Εργαστηριακά, Σ = Σύνολο Ωρών Μαθήματος

Ημερομηνία

23 Ιανουαρίου 2015

Tags

Νέες Ειδικότητες 2017Β, Τομέας: Καλλιτεχνικών Σπουδών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, Τρέχουσες Ειδικότητες B' Εξαμήνου
©2024 Σ.Α.Ε.Κ. Σαλαμίνας.

Search