• 216 700 3095
  • saek-salaminas@sch.gr
  • Υποδοχή κοινού Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη 16:00 - 19:00 ___________________________ (24ωρη επικοινωνία μέσω e-mail)
Μήπως δικαιούστε Απαλλαγή Πρακτικής Άσκησης; Αν ναι, κάντε κλικ ΕΔΩ.

Πρακτική Άσκηση και διάρκεια

Η εξάμηνη Πρακτική Άσκηση ή η Μαθητεία σε χώρους εργασίας, διάρκειας 960 ωρών, είναι υποχρεωτική για τους σπουδαστές των Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.) και θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση για την απόκτηση Βεβαίωσης Επαγγελματικής Κατάρτισης (άρθρο 23 του Ν. 4186/2013 για την «Αναδιάρθρωση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και λοιπές διατάξεις»). Μέσω της Πρακτικής Άσκησης ή της Μαθητείας, οι καταρτιζόμενοι των Ι.Ε.Κ. ενισχύουν τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους και αποκτούν επαγγελματική εμπειρία σε συναφείς με την κατάρτισή τους κλάδους, σε θέσεις που προσφέρονται από φορείς και επιχειρήσεις του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Κάθε ασκούμενος πραγματοποιεί την Πρακτική του Άσκηση σε τμήματα των φορέων απασχόλησης αντίστοιχα με την ειδικότητά του, με την εποπτεία υπεύθυνου του φορέα ειδικότητας αντίστοιχης με το αντικείμενο κατάρτισής του, χωρίς να καταλαμβάνει θέση εργασίας.

Πότε και που μπορεί να ξεκινήσει

H Πρακτική Άσκηση μπορεί να πραγματοποιείται μετά την ολοκλήρωση των δύο πρώτων εξαμήνων (άρθρο 3Α, παρ. 2 της Υ.Α. Κ1/54877 (ΦΕΚ 1245 Β' - 11/04/2017). Η περίοδος Πρακτικής Άσκησης πρέπει να είναι συνεχόμενη ή τμηματική (άρθρο 3Α, παρ. 3 της Υ.Α. Κ1/54877). Η Πρακτική Άσκηση πραγματοποιείται κατά κύριο λόγο στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή της έδρας του Ι.Ε.Κ. φοίτησης. Δύναται να πραγματοποιείται και σε απομακρυσμένες περιοχές, ειδικά για ειδικότητες σχετικές με τον τομέα του τουρισμού, εφόσον διασφαλίζονται τεκμηριωμένα οι όροι παρακολούθησης και εποπτείας της και των σχετικών διατάξεων. Τα δημόσια Ι.Ε.Κ. δύνανται να συνεργάζονται μεταξύ τους για τη διασφάλιση των όρων παρακολούθησης και εποπτείας της Πρακτικής Άσκησης.

Ασφάλιση

Τα Ι.Ε.Κ., δημόσια και ιδιωτικά, μεριμνούν για την ασφάλιση των πρακτικά ασκούμενων/μαθητευόμενων στο Ι.Κ.Α., μόνο για την περίπτωση ατυχήματος στους χώρους εργασίας κατά τη διάρκεια πραγματοποίησης της Πρακτικής Άσκησης ή της Μαθητείας, με ποσοστό 1% επί του ετήσιου τεκμαρτού ημερομισθίου της δωδέκατης ασφαλιστικής κλάσης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, όπως ισχύει κάθε φορά. Η εν λόγω δαπάνη βαρύνει τη Γενική Γραμματεία Διά Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, για τα δημόσια Ι.Ε.Κ. που υπάγονται στην αρμοδιότητά της (ΚΥΑ 139931/08-09-2015, ΦΕΚ 1953/B/10-092015 «Πρακτική Άσκηση ή Μαθητεία Καταρτιζομένων Ι.Ε.Κ.»).

Έναρξη, λήξη και ωράριο πρακτικής

Η έναρξη της Πρακτικής Άσκησης γίνεται την πρώτη (1η) και δέκατη πέμπτη (15) ημέρα κάθε μήνα. Όταν η Πρακτική Άσκηση πραγματοποιείται συνεχόμενα (6μηνο Πρακτικής Άσκησης) η εγγραφή στο 5ο εξάμηνο γίνεται ταυτόχρονα με την έναρξή της. Το ωράριο Πρακτικής Άσκησης καθορίζεται στις έξι (6) έως οκτώ (8) ώρες ημερησίως, πρωί ή απόγευμα, ποτέ όμως νύχτα (5 ημέρες εβδομαδιαίως), και πραγματοποιείται με ευθύνη των υπευθύνων των φορέων απασχόλησης και με την εποπτεία των Ι.ΕΚ., σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις για την ημερήσια και εβδομαδιαία διάρκεια εργασίας, όπως αυτές προβλέπονται από τη σχετική νομοθεσία. Οι ασκούμενοι δεν πρέπει να απασχολούνται την Κυριακή και τις επίσημες αργίες. Η Πρακτική Άσκηση μπορεί να διακοπεί με πρωτοβουλία του ασκούμενου ή του φορέα απασχόλησης βάσει τεκμηρίωσης και δηλώνεται στο Ι.Ε.Κ. εποπτείας. Επίσης, ο ασκούμενος δύναται να αλλάξει εργοδότη, εφόσον συντρέχει τεκμηριωμένος σοβαρότατος λόγος. Ο ασκούμενος πριν την έναρξη και μετά τη λήξη της Πρακτικής Άσκησης, οφείλει να προσκομίσει στο Ι.Ε.Κ. τα απαραίτητα δικαιολογητικά (περιγράφονται στη συνέχεια). Σε περίπτωση διακοπής της Πρακτικής Άσκησης, ο ασκούμενος επίσης οφείλει να προσκομίσει στο Ι.Ε.Κ. εποπτείας όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Διαδικασία που ακολουθεί ο καταρτιζόμενος

Κάντε κλικ στις κατηγορίες δικαιολογητικών παρακάτω για να διαβάσετε περισσότερες λεπτομέρειες.

Ημερολόγιο για προσδιορισμό χρονικού διαστήματος Πρακτικής Άσκησης
Υπολογίστε και εκτυπώστε το ημερολόγιο με τις ημέρες που θα παρουσιάζεστε στην επιχείρηση για πρακτική άσκηση.

Το παραπάνω διαδραστικό ημερολόγιο σας προσφέρει μια εποπτική εικόνα των αργιών του έτους. Επιπλέον σας δίνει τη δυνατότητα να ακυρώσετε κάποιες αργίες που δεν ισχύουν για εσάς, αλλά και να προσθέσετε δικές σας αργίες. Επιλέξτε πάνω στο ημερολόγιο της ημέρες που θα παρουσιάζεστε στην επιχείρηση για την πρακτική σας άσκηση.
Αίτηση Έναρξης Πρακτικής Άσκησης
Βεβαίωση Εργοδότη
Βιβλίο Πρακτικής Άσκησης
Ταυτότητα / Διαβατήριο
Βεβαίωση Α.Μ.Κ.Α
Βεβαίωση Α.Μ.Α.
Λογαριασμός Δ.Ε.Κ.Ο.
Βεβαίωση Α.Φ.Μ.
Βεβαίωση ολοκλήρωσης

Απουσίες κατά την Πρακτική Άσκηση

Οι ασκούμενοι κατά το χρόνο της Πρακτικής Άσκησης οφείλουν να ενημερώσουν σε περίπτωση απουσίας τους την επιχείρηση που τους απασχολεί, καθώς και το Ι.Ε.Κ. από το οποίο εποπτεύονται.

Έντυπα Πρακτικής Άσκησης (.zip)

Για να κατεβάσετε όλα τα έντυπα που αφορούν την Πρακτική Άσκηση, σε συμπιεσμένη μορφή .zip, μπορείτε να κάνετε κλικ στο παρακάτω κουμπί:

oaed-11.jpg

Ενημέρωση για τους εγγεγραμμένους στα μητρώα του Ο.Α.Ε.Δ.

Σας ενημερώνουμε ότι μετά τη δημοσίευση του νόμου 4430/2016 (άρθρα 56 και 57) ισχύουν τα εξής:

1. Άνεργοι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του Ο.Α.Ε.Δ. που προτίθενται να συμμετάσχουν σε πρόγραμμα εκπαίδευσης ή επαγγελματικής κατάρτισης, παραμένουν εγγεγραμμένοι στα μητρώα του Ο.Α.Ε.Δ. και ο χρόνος εκπαίδευσής τους ή επαγγελματικής κατάρτισής τους μετράται ως χρόνος ανεργίας εφόσον:

α) είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων τουλάχιστον επί τετράμηνο πριν από την υπαγωγή τους στο ως άνω πρόγραμμα,

β) δηλώσουν τα στοιχεία του προγράμματος αυτού στον Ο.Α.Ε.Δ. πριν από την έναρξή του και

γ) έχουν παρέλθει τουλάχιστον δύο (2) ημερολογιακά έτη από το πέρας τυχόν προηγούμενης συμμετοχής τους σε πρόγραμμα εκπαίδευσης ή επαγγελματικής κατάρτισης.

Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής τους ή της επαγγελματικής κατάρτισής τους, έχουν τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις με τους λοιπούς εγγεγραμμένους στα μητρώα ανέργων του Ο.Α.Ε.Δ.

2. Οι εγγεγραμμένοι άνεργοι, επιδοτούμενοι ή μη, οι οποίοι αφότου είχαν εγγραφεί στα μητρώα του Ο.Α.Ε.Δ., συμμετείχαν σε προγράμματα εκπαίδευσης ή επαγγελματικής κατάρτισης κατά τη διάρκεια της εγγεγραμμένης ανεργίας τους, η έναρξη των οποίων ανάγεται σε χρόνο προγενέστερο του χρόνου έναρξης ισχύος της διάταξης (δηλαδή πριν την 31/10/2016), διατηρούν συνυπολογιζόμενο τον χρόνο παρακολούθησης όλων των ως άνω προγραμμάτων στο χρόνο ανεργίας τους και κρατουν τυχόν ποσό επιδόματος ανεργίας που τους καταβλήθηκε κατά την χρονική περίοδο παρακολούθησης των ως άνω προγραμμάτων εφόσον προσέλθουν στις Υπηρεσίες του Ο.Α.Ε.Δ. έως την 30/06/2017, για να δηλώσουν τα πλήρη στοιχεία των προγραμμάτων που έχουν παρακολουθήσει.

Εντυπα Πρακτικής Άσκησης (.pdf)

©2024 Σ.Α.Ε.Κ. Σαλαμίνας.

Search